Nhny mondat a helyes tartsrl
Mivel szeretem az llataimat, mindegyiket kln-kln, fontos szmomra a lehet legjobb elltsuk is. Egy rgcslnl vlemnyem szerint a tplls sarkalatos pont az egszsg megrzsnl.
A forgcs pormentessge, tisztasga, gyakori cserje - heti 2 alkalommal - is nagyon fontos.
Vz legyen a hrcsg eltt, ritkn isznak,ha lds a tpllkuk, de szksgk lehet r.
A futkerk szintn fontos eleme a hrcsglaknak s jl jn egy kis hzik, kkuszhj, amiben takaros kis fszket ksztenek. Paprguriga, bjcsvek szintn kedvelt jtkszereik.
A terrrium legalbb 25 cm-es rvidebb oldallal rendelkezzen, termszetesen a nagyobb kedvezbb. Vigyzni kell a magassg kivlasztsnl, ha tl alacsony, knnyen kimszhatnak.
Ketrecben is tarthatak, de a huzatra rzkenyek erre gyelni kell. Tovbb a forgcsot is kitrhatjk, illetve rghatjk a rcsot - a terrrium jobb megolds ilyen szempontbl.
A kereskedsekben, llateledeles zletekben kaphat sokfle eledel vannak kedvezbb s kevsb kedvez sszelltsak is.
Szmomra a sajt vlt be a legjobban: rpa, bza, kukorica, tp, napraforgmag, borsszirom, zabpehely, lenmag, kles, laptott kukorica, tkmag, zldsges s lucernakarika optimlis keverke.
Almaszirom, tkhjszirom, szrtott zldsgek, szna, kemnyre szrtott magvas pkru, fl hjas di, mogyor kiegszt rgcslnival, fogkoptat clzattal is tkletes.
Dropsz, sajt, tr, natr joghurt, kemnyre ftt tojsdarabok -a hj is hasznos kalciumforrs, lisztkukac heti 2 alkalommal szerepeljenek az trendben, kis mennyisgben.Kivtel a klyk s szoptat llatok, nluk 2 naponta - nagyon nagy ltszm alomnl akr naponta - kis mennyisgben jr a fehrjeptls. J minsg macskatp is hasznos alkalmanknt.
Naponta kaphatnak 1-2 alkalommal zldsget: uborkt, paprikt, srgarpt, saltt-inkbb sajt vetst a vegyszerek miatt, pitypanglevelet, friss zsenge fvet, tykhrt, lhert-tiszta, ttl tvoli helyrl.
Naponta 1 alkalommal gymlcst: almt, barackot, dinnyt, szlt, szilvt, krtt-kis mennyisgben a fogaik miatt.
rdemes ezeket vltozatosan knlni szmukra, szezonban persze tbbflbl lehet vlogatni. Mindig mossuk, tiszttsuk meg a zldflket mieltt nekik adnnk.
dessget, csokoldt, cukrot ne adjunk a hrcsgnek-fogromlst s gyomorpanaszokat okoz! Friss pkstemnyt szintn kerljk. A burgonya mrgez szmukra, soha ne adjunk.
A kposztaflk, -karalb, brokkoli, kposzta krl nagyon megoszlanak a vlemnyek. Van aki szerint nem kaphatnak, msok gyakran adnak llataiknak.
n nem adok a hrcsgeimnek ezekbl, illetve kposztatorzst, a levelek vastag rszbl keveset olykor knlok nekik.
Ugyangy ritkn kaphatnak zellergumt, -levelet, petrezselyemgykeret, -levelet is.
|